Legendaren Tomas Gustafson tog tre OS-guld och blev historisk – så lever den folkkäre profilen i dag

Tomas Gustafson tog flera OS-guld.
Han var en riktig gigant på 80-talet – och legendarens prestationer med ett par skridskor på fötterna värmde svenska folkets hjärtan.
Så lever han i dag.

Tomas Gustafson föddes i Katrineholm i slutet av 50-talet och fick snabbt upp ögonen för skridskoåkning. Han är med sina tre OS-guld en av Sveriges mest framgångsrika atleter, och blivit enormt folkkär.

Framgångsrika åren

Han såg dagsljuset i Katrineholm, men flyttade under sina unga år till Eskilstuna och skulle komma att tävla för den lokala klubben Eskilstuna IK. Tomas Gustafson presenterade sig tidigt på den allra största scenen inom skridskoåkning och vann guld i junior-VM i Frankrike redan 1979, blott 19 år gammal.

920119 Skridsko, EM: Tomas Gustafson, Sverige. Foto: BILDBYRÅN

Det skulle bli starten på en mycket framgångsrik karriär, och de kommande åren skulle skridskoåkaren från Sverige plocka hem flera medaljer av den allra ädlaste valören. Den första, riktigt stora, framgången på seniornivå kom bara tre år senare, 1982, i Norge. Han vann nämligen EM-guld – och inte nog med det – satte han även nytt världsrekord i 10 000 meter.

Och de följande åren skulle bli otroligt succéfyllda för Tomas Gustafson. Bland annat tog han OS-guld i Sarajevo 1984 men det var fyra år senare han skulle göra precis det som Nils van der Poel gjorde för ett par månader sedan i Peking.

Livet efter karriären

Tomas Gustafson var fullkomligt lysande i Calgary 1988 och tog två stycken OS-guld. Både i 5000 och 10 000 meter. Han satte nya världsrekord, och det var ännu mer imponerande med tanke på hur åren innan hade sett ut. Han hade dragits med flera skador och genomgått en rad operationer för att komma tillbaka i bästa form till Calgary-OS.

Efter den stora succén borta i Kanada fortsatte svensken att skörda framgångar. Framför allt i EM där han plockade både ett guld och ett silver de kommande åren.

920119 Skridsko, EM: Tomas Gustafson, Sverige. Foto: BILDBYRÅN

Han valde att avsluta sin karriär år 1992, och har sedan dess arbetat med en rad olika projekt utanför skridskoåkningen. Han har arbetar som företagskonsult och föreläsare, men har också haft ett ben inne i idrotten. Bland annat var han vice ordförande i SOK, Sveriges olympiska kommitté, mellan åren 2000-2013 och har varit med i SVT:s succéprogram Mästarnas mästare.

I slutet av 2019 återvände han också för första gången till skridskoåkningen sedan han slutade. Han började arbeta som expertkommentator i Viaplay, och kommenterade tävlingar.

LÄS MER: Anna Lindberg plockade sex EM-guld och försvann – så lever den folkkäre profilen i dag