Stora förvirringen efter svenska beachvolleyboll-floppen i OS – tränaren säger nu det som ingen vill höra: ”Det finns ingen logik”

David Åhman och Jonathan Hellvig pekades ut som ett av Sveriges stora guldhopp.
Men det har blivit en rejäl flopp.
Och ingen vet varför.
– Det finns ingen logik, säger deras tränare, Anders Kristiansson.

Världens hetaste beachvolleypar de senaste åren är svenska och heter David Åhman och Jonathan Hellvig. Lite från ingenstans kom de fram och dominerade fullständigt, och bara de senaste två åren har duon vunnit två EM-guld, ett VM-silver – och placerat sig högst upp i världsrankingen.

Tuffa starten på OS

Det var därför inte särskilt orättvist när många pekade ut duon som ett av Sveriges stora medaljhopp inför årets OS, och det var många som menade att guld var en rimlig målsättning. Men hittills i beachvolleyturneringen har det inte gått att känna igen Åhman och Hellvig.

Beachvolleyduon vann visserligen premiärmatchen i årets OS, men därefter följde en oväntad förlust mot Qatar. I går hade svenskarna ändå chansen att säkra en plats i åttondelsfinalen, men då blev det förlust i två raka set mot Italien. Sverige har nu fortfarande chansen att ta sig vidare till åttondelsfinal som en av de bästa treorna, annars väntar återkval mot en annan grupptrea. Det är inte alls vad Sverige hade räknat med, och vägen till medaljmatcherna kan nu bli lång och tuff.

Stora förvirringen

Men varför går det som det går för superduon? Det verkar ingen riktigt veta. Duons tränare, Anders Kristiansson, är rejält förvånad över resultaten – och är närmast uppgiven när han pratar med SVT om det hela.

– Vi är utvilade, friska, vi har inte ont någonstans. Det finns ingen logisk anledning egentligen till att vi inte ska kunna spela på det spelet som har tagit oss dit vi kommit, säger Anders Kristiansson.

240801 David Åhman and Jonatan Hellvig of Sweden compete in the men’s preliminary round beach volleyball match between Sweden and Italy during day 6 of the Paris 2024 Olympic Games on August 1, 2024 in Paris. Photo: Johanna Säll / BILDBYRÅN

Anders Kristiansson pekar på att Sverige varit lättlästa hittills under turneringen, och det som tidigare gjort duon så framgångsrika saknas.

– Det är för löst, vi är bra på att vara kreativa annars, nu gör vi bara saker för att inte missa, säger han.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev