Den blågula OS-truppen har spikats inför mästerskapet i Paris.
Men nu har en massiv kritikstorm mot Sveriges olympiska kommitté väckts till liv.
SVT-experten Alhaji Jeng bemöter nu den stora kritiken.
På onsdagen spikades den svenska landslagstruppen till sommar-OS 2024 i Paris. Då fick sex lyckligt utvalda idrottare den stora äran att inkassera sina OS-biljetter.
Kritik mot SOK
Men efter den sista uttagningen har en enorm kritikstorm blossat upp mot Sveriges olympiska kommitté, SOK, på grund av de orättvisa uttagningarna. Då många svenska idrottare har blivit berövade på sin stora dröm.
Artikeln fortsätter efter bilden.
Flera idrottssvenskar har uttryckt sin tydliga kritik mot OS-uttagningarna.
”Mitt eget land hindrar mig från att delta”, skriver höjdhopparen Maja Nilsson på sociala medier.
”Jag fick en inbjudan att delta, men SOK har bestämt sig för att neka den”, skriver hinderlöparen Emil Blomberg.
”Jag är nu 2x olympiskt inkvalad som har blivit 2x nekad uttagning”, skriver medel- och långdistanslöparen Yolanda Ngarambe.
”Inkonsekvent”
Framförallt handlar kritiken om att flera svenska idrottare har klarat kvalgränsen enligt Internationella friidrottsförbundets regler men sedan nobbats av SOK.
– Det är inkonsekvent och subjektiva bedömningar. Det är dels dålig transparens, man får inte ta del av vad som leder fram till ett visst beslut, säger hinderlöparen Simon Sundström till SVT.
Artikeln fortsätter nedanför.
Kommittén tar ut idrottare på antingen grundkriteriet att man ska kunna nå topp 12 på OS eller framtidskriteriet, där lovande idrottare under 25 år får chansen att visa upp sig på OS. Därför kan svenska idrottare som klarat den internationella kvalgränsen stoppas av SOK från att åka till OS.
Jengs kritik
Nu bemöter SVT-experten Alhaji Jeng den stora kritiken och skickar en tydlig salva kritik till SOK.
– Jag tycker inte att det ska vara någon form av gräddhylla utan har man klarat kvalgränsen ska man ha möjligheten att representera sitt land i det största sammanhanget och jag förstår frustrationen hos de aktiva som lägger ner sin själ i det här dagarna i ända, säger Jeng, som vill få bort topp 12-kravet.
Artikeln fortsätter efter bilden.
De platser som Sveriges olympiska kommitté avsäger sig går istället till andra länder enligt ett rankingsystem, vilket innebär att sämre idrottare får delta i OS på svenska idrottares bekostnad.
Vad tycker du om den svenska OS-kritiken? Dela artikeln och säg din åsikt!
LÄS MER: Daniel Ståhls nya besked inför OS – erkänner nu efter den svaga formen: ”Det är då det gäller”