Hon vann ett bragdartad OS-guld i Rio de Janeiro 2016.
Nu berättar osannolika hjälten Jenny Rissveds om framgångens baksida.
– Jag ville aldrig ta livet av mig, men jag ville inte leva, säger hon till SVT Sport.
Sommaren 2016 gick Jenny Rissveds från doldis till svensk nationalhjälte. Hon kom från ingenstans och vann ett sensationellt OS-guld i mountainbike i Rio de Janeiro.
OS-guldhjälten
Efter den bragdartade OS-insatsen öppnades en stor dörr in i finrummet och svenskan fick ta emot både Victoriastipendiet från kronprinsessan och priset för ”Årets prestation” vid Idrottsgalan.
Men framgångarna skulle även få stora konsekvenser för Rissveds välmående. För mitt i all uppståndelse kring henne drabbades OS-hjälten av psykisk ohälsa och valde att lämna rampljuset helt.
Stora mörkret
Men vad få visste var att problemen började redan innan OS när Rissveds led av ätstörningar.
– Det är svårt att förklara hur det var. En grå massa, en filt… Det finns ingen framtid, inget ”nu”, ingenting… Det är bara mörkt. Jag ville aldrig ta livet av mig, men jag ville inte leva. Helst ville jag att någon annan skulle göra slut på det liksom. Så jobbigt var det. Det fanns inget hopp om livet, säger hon i en öppenhjärtig intervju med SVT Sport.
Rissveds föll in i en depression och 2018 valde hon att ta en paus från allt idrottande för att bara fokusera på sig själv. Med terapi, antidepressiv medicin och bättre sömn kämpade hon sig tillbaka och cyklar återigen.
– Jag har tittat på loppet (OS-guldet 2016) två gånger. Det tog två år innan jag såg det första gången. Det är mycket känslor förknippat med det. Skulle jag bara titta på själva prestationen skulle det säkert sporra mig, men jag är inte riktigt där än. Jag har svårt att separera mig själv och hur jag mådde, berättar hon i intervjun.
I helgen gjorde 26-åringen säsongsdebut i överlägsen stil och krossade motståndarna i Huskvarna. Jenny Rissveds gick i mål hela två minuter före tvåan och hon känner sig i bättre form än någonsin tidigare.
– Jag ska ha en plan och följa under loppet. Och då brukar jag vara nöjd. Då spelar resultatet ingen roll. Men de gånger jag har gjort så, då har jag varit bäst i världen. Att lita på det är nyckeln, säger hon till SVT.
LÄS MER: Allt du behöver veta om OS 2021 i Tokyo, Japan: Tv-tider, schema, datum och sporter