Svenska OS-guldhoppets stora svaghet inför OS-debuten – erkänner nu sin akilleshäl: ”Vi kan inte det”

David Åhman och Jonatan Hellvig visar storform inför OS i Paris. De är ett av Sveriges största guldhopp. Men långt ifrån det längsta.
– Vi är inte så långa i beachvolleyboll-världen. Så det är en svaghet, säger David Åhman.

De ska spela vid foten av vad som en gång i tiden var världens högsta byggnad, Eiffeltornet.

Där hoppas stjärnduon på nya toppresultat. De har på relativt kort tid blivit två av beachvolleyvärldens främsta spelare.

Artikeln fortsätter efter bilden.

David Åhman, Jonathan Hellvig, beachvolleyboll
240514 David Åhman and Jonathan Hellvig, beach volleyball, poses for a portrait during a presentation of the Swedish Olympic committee offical kit line for the 2024 Paris Summer Olympics on May 14th in Stockholm. Photo: Johanna Säll / BILDBYRÅN / kod JL / JL0375

2018 vann de ungdoms-OS, 2022 blev de Europamästare och på senare tid har de tagit segrar på världstouren – senast i Portugal förra veckan.
– Vi vet ju att vi är ett starkt lag och vi kan slå alla lag. Men det är vårt första OS och det kommer att vara väldigt tufft. De flesta andra lagen har spelat förut, säger David Åhman.
– Det är många lag som har chans att vinna och ta medalj, säger Jonatan Hellvig.

Duons styrka

22-åringarna har spelat ihop sedan 2018 då deras tränare parade ihop dem.

Deras styrka är bollskickligheten, explosiviteten och ett kanske inte så hemligt vapen som fått namnet ”Swedish jump set”.
– Det går ut på att vi kan anfalla redan på andra tillslaget. Eller finta ett anfall och i luften passa ut bollen. Grejen är att motståndaren inte ska veta vem och vad som ska anfalla, säger Hellvig.
– Så om vi lyckas göra det bra så är det väldigt svårt att försvara sig mot.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Anfallsvarianten har gått hem och de rankas nu som etta i världen. Deras svaghet är längden. Åhman är 1,89 centimeter och Hellvig 1,93 – nästan 20 centimeter kortare än de längsta spelarna i sporten.
– Det är lite av en svaghet kan man säga. Vi kan inte vinna på att hoppa högt och slå hårt utan vi får spela snabbt och vara säkra i stället, säger Åhman.
– Det är flera som är 2,10. Jag skulle säga att de flesta lagen har minst en spelare som är över två meter, säger Hellvig.

Näthöjden ligger på 2,43 för herrar. Duon tror ändå att de har goda möjligheter att slåss om medaljerna. OS har för båda varit en barndomsdröm.
– Vi har ju bra chanser. Men samtidigt vet vi att det är väldigt jämnt och det är många bra lag. Så det kommer att bli tufft. Men vi ska göra allt vi kan i varje match och så får vi se hur långt det räcker, säger Hellvig.
– Spelar vi bra så hoppas vi att det räcker till medalj, säger Åhman.

LÄS MER: Sanningen om Armand Duplantis världsrekord har avslöjats – så otroligt högt hoppade ”Mondo” egentligen: ”Jag visste det”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev